Tüm Duyurular

286 Lot- Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının...
Proje Genel Bilgileri
Tarım sektöründe sürdürülebilir istihdamı teşvik etmek amacıyla başlatılan İzmir’de Sürdürülebilir İstihdam Projesi, gençlerin geleceğe hazır iş gücüne dönüşmesini hedefliyor. Proje kapsamında tarım sektöründe teknolojik dönüşümün teşvik edilmesi ve eşitlik temelli istihdam fırsatlarının sağlanması amaçlanıyor.
Projenin genel hedefi, tarım sektöründe sürdürülebilir istihdamın, geleceğin insanına yakışır işler yaklaşımı çerçevesinde eşitlik temelinde teknolojik dönüşüm ile geliştirilmesidir. Bu doğrultudaki özel hedefler arasında gençlerin tarım sektöründeki teknolojik yetkinliklerinin artırılması, öncelikli kadın (%60) ve mülteci (%30) tarım işçileri için eşit fırsatlar yaratılması ve iş gücünün teknoloji ile yenilenmesi temelli eğitim müfredatının oluşturulması yer almaktadır.

Projenin hedef grupları arasında İzmir’de yaşayan, tarım ve gıda alanında eğitim gören 20-30 yaş aralığındaki öğrenci ve mezun gençler, İzmir’de yaşayan, 18-30 yaş arasındaki genç çiftçiler ile aileleri mevsimlik tarım işçisi olan gençler ve %60’ı kadın ve %30’u mülteci olmak üzere İzmir’deki zeytinliklerde çalışan tarım işçileri bulunmaktadır.

Proje kapsamında hedef gruba yönelik gerçekleştirilecek faaliyetler arasında, genç çiftçilerin, yüksek öğrenim öğrencilerinin ve mezunlarının bilgi teknolojileri yetkinliklerinin ölçülmesi, ilgili paydaşlarla toplantı ve çalıştaylar gerçekleştirilerek eğitimlerin kavramsal çerçevesinin belirlenmesi, çevrimiçi eğitim platformu, mobil aplikasyon ve sanal gerçeklik gözlükleri ile eğitim ekipmanlarının temin edilmesi, tarım ve gıda eğitimi alan öğrenci ve mezunlara yönelik eğitici eğitimler, genç çiftçiler ve ailesi mevsimlik tarım işçisi olan gençlere yönelik teorik ve pratik eğitimler, “Tarımda Teknoloji ve Sürdürülebilirlik Konferansı” ve final toplantısı gibi etkinlikler bulunmaktadır.

Proje çıktıları arasında, 60 gencin tarım teknolojilerinde uzmanlaşarak iş gücü piyasasına geçişlerinin kolaylaşması, gençlerin akıllı tarım teknolojilerine uyumu ve dijital yetkinliklerinin %80 oranında geliştirilerek “Yeni nesil genç çiftçi” profili oluşturulması, 120’si kadın, 60’ı mülteci olmak üzere 200 tarım işçisinin aldıkları teknoloji tabanlı sektörel eğitimler ile mesleki becerilerinin geliştirilmesi
yer almaktadır.

Bu proje, İzmir’deki tarım sektörünün güçlendirilmesi ve gençlerin istihdam edilebilirliklerinin artırılmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Genel Amacı
Tarım sektöründeki sürdürülebilir istihdamın, eşitlik temelinde ve geleceğin insanına yakışır işler yaklaşımı çerçevesinde teknolojik dönüşüm ile geliştirilmesidir. Genel hedefi sağlamak üzere; gençlerin tarım sektöründeki teknolojik yetkinliklerinin geleceğin insanına yakışır şekilde geliştirilerek iş gücü piyasasındaki istihdam edilebilirliklerinin arttırılması hedefler olarak belirlenmiştir.

Özel Amacı
Özel hedefi sağlamak üzere, öncelikli kadın ve mülteciler olmak üzere tarım işçilerinin teknolojik yeniliklere hâkim olmalarının sağlanması ile fırsat eşitliğinin yaratılması özel hedefler olarak belirlenmiştir.

Beklenen Sonuçlar
İşgücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırmak için 60 tarım teknolojilerinde uzmanlaşmasının sağlanması,

Yeni nesil genç çiftçilerin profili, gençlerin akıllı tarım teknolojilerine ve dijital yetkinliklere uyum potansiyelini % 80 geliştirmesi,

Teknolojiye dayalı sektörel eğitimler almış 200 tarım işçisinin (%60'ı kadın) mesleki ve işbaşı yetkinliklerinin artırılması çıktılar arasındadır.

Ulaşılan Sonuç ve Çıktılar
Ana SayfaFoto AlbümHaberlerDuyurularEğitimlerEtkinliklerBelgelerİletişim
Bu internet sayfası Avrupa Birliği'nin katkılarıyla hazırlanmıştır. Yayının içeriği Lot- Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi Hibe Programı FoW - Ref. No. 286 İzmir Ticaret Borsası Projesi tarafından oluşturulmuş olup hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
© 2024 İZMİR TİCARET BORSASI
pinarerdil@itb.org.tr Tel:2321111111 Faks:2325555555