Tüm Duyurular

259 TREESP1.3.FoW/P-03/259 Yeni İşler İçin Yeni Beceriler
Proje Genel Bilgileri
CİNSİYET EŞİTLİĞİ ODAĞINDA GELECEĞİN İNSANA YAKIŞIR İŞLERİ YAKLAŞIMININ DESTEKLENMESİ OPERASYONU / YENİ İSTİHDAM ALANLARI İÇİN YENİ YETENEKLER

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
AVRUPA BİRLİĞİ VE MALİ YARDIMLAR DESTEK PROGRAMI
Başlarken…
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından EuropeAid/167108/ID/ACT/TR çağrı referansı ile “TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ODAKLI İYİ BİR İŞ GELECEĞİ YAKLAŞIMININ DESTEKLENMESİ HİBE PROGRAMI” çağrı başlığı kapsamında KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ liderliğinde HİTİT ÜNİVERSİTESİ ile birlikte “YENI IŞLER IÇIN YENI BECERILER (New skills for new jops)” başlığında hazırlamış olduğumuz proje teklifimizi Ağustos 2020 tarihinde sunduk. T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından değerlendirme süreçlerinden geçtikten sonra 1 Ekim 2023 tarihinde 12 ay sürecek olan projemize başlanmıştır.
Bügünde Proje sponsoru, proje yöneticisi, proje ekibi, proje yararlanıcaları ve diğer paydaşların katılımıyla gerçekleştirmekte olduğumuz proje başlatma açılış toplantısı ile projenin resmen başladığını ilan etmek için bir araya gelmiş bulunmaktayız.
Dünya Ekonomik Forumu'nda yapılan bir araştırmaya göre, görüşülen çalışanların %87'si yapay zeka gibi yeni teknolojilerin iş deneyimlerini geliştireceğine inanıyor ve önümüzdeki birkaç yıl içinde boş zamanlarını mevcut becerilerini tamamlayacak yeni beceriler öğrenmek için harcamaya istekli. Dünya genelinde 375 milyon kadar çalışanın meslek kategorilerini değiştirmesi ve yeni beceriler öğrenmesi gerekebileceği, çünkü işlerin yaklaşık %60'ında iş faaliyetlerinin en az üçte birinin otomatikleştirilebileceği söyleniyor. Dünya genelinde 2030 yılına kadar 400 milyon ila 800 milyon kişinin otomasyon nedeniyle yerinden olabileceği ve yeni işler bulması gerekebileceği tahmin edilmektedir.
Otomasyon ve yapay zekanın hızla ilerlediği günümüzün teknoloji odaklı dünyasında, yeni neslin daha iyi ve insana yakışır işler bulabilmesi için ileri düzeyde niteliklere sahip olması zorunludur. Bu, endüstri 4.0'ın doğal bir sonucudur. Bu dönüşüm aynı zamanda işlerin doğasında da bir değişimi beraberinde getirecek, sadece artan teknik yetkinlikler değil aynı zamanda kişiler arası beceriler de gerektirecek ve uzaktan, esnek ve isteğe bağlı çalışmayı ön plana çıkaracaktır. Bu beceri açıklarının, dijital çağda işin evrimi ile kaçınılmaz olan eğitim ve öğretim sistemleri aracılığıyla ele alınması gerekmektedir. Bu gerçek, nitelikli işgücü bağlamında Türkiye ekonomisi için büyük önem taşımaktadır. Türkiye'nin temel demografik özelliği genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmasıdır. Demografik pencere fırsatı olarak tanımlanabilecek bu durumun istihdam ve üretim bağlamında etkin bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
Bu gerçek ışığında, insana yakışır iş yaklaşımı ve toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanarak istihdam edilebilirliğin ve istihdamın artırılması için sürdürülebilir yapılar oluşturmak projemizin temel amacı olmuştur.
İşgücü piyasasında karşılaşılan en önemli sorunlardan biri işgücü arzı ve talebi arasındaki uyumsuzluk yani işgücünün gerekli beklentilere cevap vermemesidir. Bu çerçevede projemiz faaliyetlerinde; sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü talebini karşılayacak beceride ve yetenekte gençlerin eğitilmesi ve İnsana Yakışır İş ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kültürü ile ilgili tüm dinamiklere dikkat çekmek ve projenin geniş bir paydaş grubu tarafından sahiplenilmesini sağlamak için farkındalık arttırma toplantıları yer almaktadır. Proje Kırıkkale ve Çorum bölgesinde yürütülecektir.
Kırıkkale Üniversitesi ve eş-başvuran Hitit Üniversitesi'nin işbirliği altında elde edilecek olan aşağıdaki sonuçların elde edilmesi planlanmaktadır.
- İşsizlerin 'istihdam edilebilirliği' konusunda karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmek için kapasite artırımı,
- Yeni mesleklere yönelik eğitimler için "en son teknoloji" temelinde yenilikçi müfredatlar.
- Yüz yüze öğrenmenin yanı sıra Dijital Öğrenme Platformlarının Yaygınlaştırılmasıdır.
Bu sonuçlarla ilgili çıktı göstergeleri şunlardır:
i) 20 kişi Bilgisayar Entegre Esnek Üretim Sistemi ve Akıllı Fabrika Tasarımı (CIM/FMS- SFD) konusunda eğitimi alacak.
ii) 10 kişi Yapay Zeka ve Veri Madenciliği konusunda eğitim alacak
iii) 24 kişi Endüstriyel Robot Programlama konusunda eğitim alacak
iv) 40 kişi Kurumsal Kaynak Planlaması eğitimi alacak
v) 20 işveren İnsana Yakışır İş kavramı ve işyerinde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalıkları artırılacak.
vi) 3 Eğitim faaliyetleri için müfredat geliştirilecek.
vii) 1 E-Öğrenme Portalı oluşturulacak.
Bunları gerçekleştirmek için; sanayiden işgörenler, işverenler veya işveren temsilcileri veya yöneticileri, işsiz gençler, makine ve elektronik mühendisliği öğrencilerisi, teknik ve meslek yüksek okulu öğrencileri hedef grup veya ve nihai faydalanıcılar olarak seçilmiştir.
Yapılacak Faaliyetler:
FARKINDALIK ARTTIRMA TOPLANTILARI: İnsana Yakışır İş ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kültürü ile ilgili tüm dinamiklere dikkat çekmek ve projenin geniş bir paydaş grubu tarafından sahiplenileleri amaçlanmaktadır.
MÜFREDAT GELİŞTİRME FAALİYETİ: Stajyer Eğitimi faaliyeti kapsamında verilecek eğitimler için uygun bir kurs müfredatı geliştirmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak ve bu kurs kapsamında kullanılacak eğitim materyallerini hazırlamak amacıyla bu faaliyet gerçekleştirilecektir.
BİLGİSAYARLA BÜTÜNLEŞİK ÜRETİM VE AKILLI FABRİKA EĞİTİM PROGRAMI: bilgisayar entegreli üretim tesislerinde işsizlerin istihdam edilebilirliğinin artırılması amaçlanmaktadır.
YAPAY ZEKA VE VERİ MADENCİLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI: Bu dersin amacı öğrencileri Yapay Zeka ve Veri Madenciliği teknikleri ile tanıştırmak ve Yapay Zeka ve Veri Madenciliği yazılımlarını kullanarak gerçek hayat problemlerinin uygulamaları hakkında bilgi edinmeleri sağlamaktır.
KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI EĞİTİM PROGRAMI: birçok işletmede yaygın olarak kullanılan ERP (kurumsal kaynak planlaması) yazılımlarının tanıtılması ve ERP işleyişinin kavramsal olarak anlatılarak işsizlerin istihdam edilebilirliğinin artırılması hedeflenmektedir.
ENDÜSTRİYEL ROBOT PROGRAMLAMA EĞİTİM PROGRAMI: günümüzde birçok sektörde yaygın olarak kullanılan robotların programlanması eğitimi verilerek işsizlerin istihdam edilebilirliğinin artırılması hedeflenmektedir.
Gerçekleştirilecek olan bu faaliyetlerimiz ile gençlerimizin “iş arayan değil, aranılan insan” olmaları sağlanmaya çalışılacaktır.
Ana SayfaFoto AlbümHaberlerDuyurularEğitimlerEtkinliklerBelgelerİletişim
Bu internet sayfası Avrupa Birliği'nin katkılarıyla hazırlanmıştır. Yayının içeriği TREESP1.3.FoW/P-03/259 Yeni İşler İçin Yeni Beceriler Projesi tarafından oluşturulmuş olup hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
© 2023 KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
sersoz40@hotmail.com Tel:5327657733 Faks: