MÜZİK ÖĞRETMENLERİNE YÖNELİK BİLGİSAYARLA NOTA OKURYAZARLIĞI İKİNCİ GRUP EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR Albüm
17 Aralık 2022 Cumartesi, ANKARA
Notalara Dokunmak Projesi kapsamında geliştirilen yazılım doğrultusunda bilgisayarla nota okuryazarlığını içeren Müzik Öğretmenlerine Yönelik eğitimin ikinci grup oturumlarının ikincisi 17-20 Aralık 2022 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın sözleşme makamı, Milli Eğitim Bakanlığının program faydalanıcısı olduğu “Bütünleştirici Eğitim İçin Özel Eğitim Hizmetlerinin Kalitesinin Artırılması” hibe programı kapsamında desteklenen, Bartın Üniversitesi’nin eş başvuranı olduğu ve Eğitimde Görme Engelliler Derneği tarafından yürütülmekte olan Notalara Dokunmak Projesinin 4 gün süren Müzik Öğretmenlerine Yönelik Nota Okuryazarlığı Eğitiminin ikinci ayağı 17-20 Aralık 2022 tarihleri arasında Ankara'da EGED Proje Ofisinde gerçekleştirildi.

4 gün boyunca süren eğitime farklı illerden ve Ankara'dan toplamda 10 kişi katılım gösterdi. Etkinlikte dört gün boyunca Sayın Etkin Elver katılımcılara eğitim verdi. Her gün nitelikli içeriklerle hem teorik hem de pratik bilgilerin işlendiği eğitimlerde, katılımcılar elde ettikleri verileri uygulamalı bir şekilde öğrenme şansını yakaladılar.

Eğitimin ilk günü program hakkında öğretmenlere bilgi verildi ve katılımcılara dört günlük gündem maddelerini içeren bilgilendirmeler yapıldı. İlk oturumda Yazılım Kullanarak Proje Oluşturma hususu masaya yatırıldı. Katılımcılarla birlikte proje başlığı, besteci bilgisi, söz yazarı bilgisi, proje uzunluğu, ölçü sayısı, ton gibi özellikler seçilerek yeni bir proje oluşturuldu. İkinci oturumda ise katılımcılara Notaların hangi tuşlara basılarak yazılabildiği anlatıldı. Gün sonunda ise katılımcılar edindikleri bilgileri ve ilk günkü eğitim sürecini değerlendirdi.

İkinci gün ise konu başlıkları Seslerin Oktavlarını Ayarlama ve Seslerin Süre Değerlerini Ayarlama olarak planlandı. Katılımcılara seslerin oktavlarının nasıl inceltilip kalınlaştırılacağı anlatıldı, ekran okuyucunun okuduğu oktav numaraları hakkında bilgi verildi. 1lik, 2lik, 4lük, 8lik, 32lik, 64lük ve 128lik notaların hangi tuşlarla yazılacağı anlatıldı, noktalı notaların yazımından bahsedildi.

Eğitimin üçüncü gün ise katılımcılarla birlikte Nota düzeltme, silme, kes-kopyala-yapıştır işlemleri ve şarkı sözü yazma etkinlikleri gerçekleştirildi. yanlış yazılan notaların nasıl düzeltileceği, fazla yazılan notaların nasıl yok edileceği, nota seçme, kesme, kopyalama ve yapıştırma işlemleri anlatıldı; notaların altlarına nasıl şarkı sözü ekleneceği hususunda katılımcılara bilgi verildi.

Eğitimin son günü ise Klasik Türk Müziği ve Türk Halk Müziği notalarının yazımı konuları işlendi. Klasik Türk Müziği ve Türk halk müziğine ilişkin komaların nasıl yazıldığı hakkında katılımcılar bilgilendirildi. Yazılan eserlerin nasıl kabartma çıktı olarak alınabileceği hususu katılımcılara detaylı bir şekilde anlatıldı.

Her eğitim günü sonunda öğrendiklerini değerlendiren katılımcılar, eğitimin son gününde ise genel bir değerlendirme gerçekleştirerek elde ettikleri çıktılar ve süreç hakkında fikirlerini beyan ettiler ve analizlerde bulundular.

Katılımcılar eğitimin kendilerine oldukça faydalı olduğunu, artık kimseden destek almadan notalarını yazabileceklerini ve bunun çok büyük bir zaman tasarrufu olduğunu beyan ettiler, dört günlük sürecin kendileri adına oldukça verimli geçtiğini ve nota okuryazarlığına dair oldukça nitelikli bilgiler elde ettiklerini, bunun uygulamaya başarı ile yansıyacağını belirttiler.