MESLEKİ EĞİTİM VE İŞGÜCÜ BULUŞMASI
22 Eylül 2022 Perşembe, Adıyaman Perre Uygulama Oteli Toplantı Salonu


Adıyaman Madenî Sanatkârlar Esnaf Odasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının VOC Test Merkezleri-III Hibe programında yürütülmekte olduğu Nitelikli ve Belgeli İşgücü Projesi kapsamında Mesleki Eğitim & İşgücü Buluşması gerçekleştirildi. Perre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli Konferans Salonunda gerçekleşen buluşmaya Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Milletvekili Yakup Taş, Belediye Başkanı Dr. Süleyman KILINÇ, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, İş-Kur İl Müdürü M. Emin YÜCEKAYA, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa USLU, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Günaydın, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Altındal, Ticaret İl Müdürü Ömer Uslu, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Faruk Ufuk Solmaz, Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Ziya DURANAY, Adıyaman Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Abuzer ASLANTÜRK, ildeki kurum ve kuruluşların yönetici ve temsilcileri, mesleki oda, işçi, işveren örgütleri ve STK başkan ve temsilcileri, işverenler, mesleki eğitim kurumlarının müdür, idarecileri ve meslek öğretmenleri, ilgili esnaf ve sanatkârlar katıldılar.
Adıyaman Perre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli Konferans Salonunda yapılan buluşma programı Madenî Sanatkârlar Esnaf Odası Başkanı Mahmut Yücel’in açılış konuşmasıyla başladı ve proje tanıtımı ile devam etti. Ardından sunum ve bilgilendirmeler, protokol konuşmaları, plaket sunumu ve toplantı yemeği ile sona erdi. Buluşma Toplantısında Proje İş-Kur İl Müdürü Mehmet Emin Yücekaya “Kamu İşgücü Teşvikleri”, Adıyaman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Küçük “Mesleki Eğitim ve Belgelendirmenin Önemi”, Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi/Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zuhal KARGÖZ GENÇ “Üniversite-Sanayi İş Birliği”, Türkiye 2019 yılı Ahisi Şükrü ÇALIM “Piyasa Nitelikli İş Gücü Beklentileri” ve Eğitimci Yazar Ebubekir AYTEKİN “Modern İşgücü ve Ahiliğin Günümüze Yansımaları” hakkında sunum ve konuşmalar yaptılar.
Toplantı sahibi olarak Mahmut YÜCEL, AB projeleri ile gençlere eğitim vererek istihdam edilmelerine yardımcı olduklarını, mesleki eğitimine, çırakların ve nitelikli elamanların yetişmesine ve ilin kalkınmasına katkı yaptıklarını ifade etti. Oda olarak kısıtlı imkânlara rağmen projeler geliştirdiklerini, bu proje ile MYK mesleki yeterlilik sınav ve belgelendirme merkezi kurduklarını aynı zamanda 4 tane ulusal yeterlilik hazırlayarak Türkiye ulusal mesleki yeterlilik sistemine katkı yaptıklarını dile getirerek katılımcılara teşekkür etti.
Programda Adıyaman Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Ziya DURANAY, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Belediye Başkanı Dr. Süleyman KILINÇ, Milletvekili Yakup Taş ve Adıyaman Valisi Sayın Mahmut ÇUHADAR birer konuşma yaptılar.
Projenin amacı ve önemine değinen Ziya Duranay nitelikli ve belgeli işgünün olması gerekliliği üzerinde durdu.
Mustafa Uslu yaptığı konuşmada sanayinin ihtiyaç duyduğu özelliklere sahip kalifiye eleman ihtiyacından, bu noktada projenin önemli bir fonksiyona sahiplik yaptığı, küreselleşen dünyada yatırımcıların güven istediği ve aradığı nitelikte eleman varlığının önemine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Mehmet Turgut konuşmasında üniversitelerin üstlendiği fonksiyondan, AR-GE’ye yönelmeleri gerekliliğinden, Adıyaman Üniversitesinin yeni nesil üniversite olma yolunda güçlü adımlar attığı, icra ettiği görevden ve üniversite-sanayi işbirliği konuları üzerinde durdu.
Dr. Süleyman Kılıç konuşmasında iş ve fikir üreten toplum olunması gerekliliğinden, işgücünde nitelikle beraber iş ahlakı kazanmanın öneminden bahsetti. Bu noktada panel konuşmalarını yapan hocaların söylediklerinin hepsinin ayrı birer değer ifade ettiğini dile getirdi.
Yakup Taş üretim ve yetişmiş insan gücünün öneminden bahsederek AB projelerinin Türkiye Cumhuriyeti ve AB tarafından ortaklaşa finanse edildiğini, daha fazla projenin geliştirilmesi için teşvik edilmesi bu amaçla kurum ve kuruluşların üzerine düşeni yapmaları gerekliliğini ifade etti.
Vali ÇUHADAR ise konuşmasında çırak, kalfa ve usta yetiştirilmesi, buna yönelik yeni hayata geçen MEB uygulamalarının son derece önemli olduğunu, Adıyaman’ın mesleki eğitim uygulamalarında öncü bir il olduğunu ifade etti. Bununla birlikte iş ahlakının ve saygınlığının oluşması noktasında esnafların üzerine düşeni yapması gerektirdiğinden bahsetti. Güzel hasletlerimizi koruyarak küçük yaştan itibaren sevgi dolu, iyi insan olma ve nefretten uzak durmak gerektiği üzerinde durdu. Ayrıca iş arayan kişilerin nitelik kazanması, mesleğini öğrenmesi ve öğrendiği yeterlilikleri belgelendirmesinin son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA)’nın “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar” bileşeni altında VOC-Test Merkezi-III Hibe Programı uygulanmaktadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı, Sözleşme Makamı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Programın Operasyon Faydalanıcısı Mesleki Yeterlilik Kurumu’dur.