GÜNDERMYM’DE “FOTOVOLTAİK GÜÇ PERSONELİ VE GÜNEŞ ENERJİSİ ISIL STANDART VE YETERLİLİKLERİN REVİZYONU” TAMAMLANDI
30 Ağustos 2021 Pazartesi, Online Etkinlik
GÜNDER VOC-Test Merkezleri (GÜNDERMYM) Projesi Kapsamında, Fotovoltaik Güç Personeli ve Güneş Enerjisi Isıl Standart ve Yeterliliklerin Revizyonu, özel sektör, kamu ve akademisyenlerin değerli katkılarıyla tamamlandı.

GÜNDER VOC-Test Merkezleri (GÜNDERMYM) Projesi Kapsamında, Fotovoltaik Güç Personeli ve Güneş Enerjisi Isıl Standart ve Yeterliliklerin Revizyonu, özel sektör, kamu ve akademisyenlerin değerli katkılarıyla tamamlandı.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali iş birliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı” altında finanse edilen VOC Test-III Hibe Programı dahilinde yer alan, GÜNDER VOC-Test Merkezleri (GÜNDERMYM) projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştaylar, 27-28 Ocak 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak başladı ve Temmuz 2021’de tamamlandı.
Çalıştaylara, özel sektör, kamu ve akademik temsilcilerden toplamda 50 kişi katılarak bu alandaki tecrübelerini paylaştı.
Güneş Enerjisi sektörünün ilk VOC TEST MERKEZİ olacak GÜNDER MYM kapsamında yapılan ve yapılacak olan faaliyetler kısaca şöyle: (KUTU)
• Ulusal mesleki standartların ve/veya ulusal yeterliliklerin geliştirilmesi ve/veya revizyonu Ulusal mesleki standartları ve ulusal yeterliliklerin geliştirilmesi veya revizyonu için alan uzmanlarından oluşan teknik çalışma grubu ile standart ve yeterliliklerin revizyonu tamamlandı.
• MYK ile ön yetkilendirme sözleşmesi imzalandı.
• Ulusal yeterlilikler doğrultusunda pratik ve teorik sınav materyalleri hazırlanıp, Ulusal yeterliliklerin kalite güvencesi sağlamak üzere pilot sınavlar uygulanacak.
• TS EN ISO/IEC: 17024 standardı, UYS gereklilikleri ve MYK tarafından belirlenen ilkeler doğrultusunda sınav ve belgelendirmeye ilişkin finansal, beşerî ve teknik altyapılar oluşturulacak.
• Akreditasyon ve yetkilendirme ile ilgili prosedürler geliştirilmek ve gerekli dokümantasyonu sağlayarak kalite güvence sistemi kurulacak.
• Sınav ve belgelendirme süreçlerinde görevlendirilecek personelin kapasitesini geliştirmek üzere UYS doğrultusunda eğitimler sağlanmak ve faaliyetler yürütülecek (TS EN ISO/IEC: 17024 Standardı eğitimi dahil).
• Kalite güvencesi sağlanmış bilgi teknolojisi yapıları, yazılım ve uygulamaları kurarak; ölçme, değerlendirme ve belgelendirme süreçleri için bilgi güvenliği mekanizmaları oluşturulacak.
• TÜRKAK veya Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) ile karşılıklı tanıma anlaşması imzalamış akreditasyon kurumları tarafından akredite edilecek.
• MYK tarafından sınav ve belgelendirme kuruluşu olarak yetkilendirilme gerçekleşecek,
• Diğer yetkilendirilmiş veya yetkilendirilecek belgelendirme kuruluşları ile bilgi ve deneyim paylaşımı yaparak sistemin sürdürülebilirliğine katkıda bulunulacak.
• Projenin öngörülen diğer faaliyetleri ile uyumlu olacak şekilde, tamamlayıcı bir faaliyet olarak Ulusal Yeterlilik Sistemi, ulusal meslek standartları, ulusal yeterlilikler, sınav ve belgelendirme, MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi konularında kamu ve özel sektörde, STK’larda, eğitim sağlayıcılarda, bireylerde, ilgili paydaşlarda, vb. farkındalık yaratmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirilecek.
• Aynı proje teklifi içinde farklı illerde birden fazla VOC-Test Merkezi kurulması teşvik edilecektir.