*** SOSYAL MEDYA, WEB SİTE VE HABER SİTELERİ BÜLTENİ *** KURAM Mesleki Sınav Merkezi projesinde MYK ile revizyon toplantıları devam ediyor Albüm
26 Ağustos 2021 Perşembe, ZOOM
Tarihi eserlerin restorasyonunda görev alacak çalışanları sertifikalandırmak amacıyla hayata geçirilecek olan “KURAM Mesleki Sınav Merkezi” projesinde MYK toplantısı düzenlendi.

AB ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından desteklenen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi'nin Sözleşme Makamı; Operasyon Faydalanıcısı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) olan KURAM Mesleki Sınav Merkezi projesinde revizyon toplantısı 20 Ağustos’ta düzenlendi. Online düzenlenen toplantıya faydalanıcı kurum Yeryüzü Mühendisleri Derneği (YYM) yetkili temsilcisi Ömer Faruk Kültür, YYM Başkanı Ömer Doğan, proje koordinatörü Ali Reyhan Esen, proje asistanı Merve Sena Kaymak, , Expert-5 Mohammad Eyad Kamacheh, Expert-3 Sinan Bakan, Expert-4 Fatih Özbaş ve MYK Sorumlusu Aylin Ramanlı katıldı.

KKD’lerin nasıl yazılması gerektiği tartışıldı

Projede gelinen son aşama ve revizyonların masaya yatırıldığı toplantıda Expert-5 Mohammad Eyad Kamacheh’in revizyonlar hakkındaki soruları yanıtlandırıldı. Kamacheh, UMS’lerde yer alan ve boş bırakılan Mesleki Bilgiler ve Uygulama Becerileri kısmının nasıl doldurulacağını sordu. MYK Sorumlusu Aylin Ramanlı ise bu kısmın eski formatta en sonda yer alan Bilgi-Beceriler kısmını içerdiğini, formatta yapılan değişikliğin sebebinin kullanılan bilgi becerilerin müfredata daha kolay yansıtılabilmesi amacı taşıdığını söyledi. Kamacheh, yeterliliklerde Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) ile ilgili ifadenin her birim için ayrı ayrı mı, ortak KKD’lerin mi yazılması gerektiğini sordu. MYK Sorumlusu Aylin Ramanlı da eğer o birime ait özel bir KKD varsa onların yazılması gerektiğini yoksa ortak KKD’lerin yazılacağını söyledi.

Mesleki tanımlar netleştiriliyor

Proje Koordinatörü Ali Reyhan Esen, alçı ve kalem işi uygulamasında uygulayıcıların ayrı meslek grupları olduğunu ve bu nedenle birbirinden ayırmanın daha doğru olacağını söyledi. Seviye-5’te kagir, ahşap, metal, seramik, çini, mozaik, alçı ve kalemişi restorasyonu birimlerinde görev yapan elemanın bu işleri kontrol eden olması sebebiyle bu birimlerin de tek başlıkta toplanması gerektiğini ifade etti. Bu konularda Ramanlı, içeriğin aynen korunarak birimlerin ayrılabileceğini ve Seviye-5’te kagir, ahşap, metal, seramik, çini, mozaik, alçı ve kalemişi restorasyonu konusunda da ilgili birimlerin tek başlıkta toplanabilmesinin uygulama sınavına bağlı olduğunu, uygulama sınavında hepsi aynı anda yaptırılabilirse bunun mümkün olabileceğini söyledi.
Kamacheh, Bayındır Memursen ile yapılan toplantılarda “taşıma-nakliye” biriminin açılması yönünde talep geldiğini bunun yapılıp yapılamayacağını sordu. Ramanlı, bunun çok kritik bir konu olduğunu söylerken Esen, var olan birimlerin içerisindeki taşıma işlerinin ayrılıp yeni bir birim oluşturulması yönünde talep geldiğinin açıklamasını yaptı. Esen, taşıma işinden kastedilenin baraj yapımı, yol güzergahı düzenlemesi gibi özellik arzeden yerlerde bulunan tarihi eserlerin olduğu gibi korunarak ve gerekli tedbirler alınarak araçlarla başka bir yere götürülmesinin kastedildiğini, bu işin meslek grubu olarak uygulanmadığını bu sebeple ayrı bir birim açılmasının gerekli olduğunu düşünmediğini söyledi.