*** SOSYAL MEDYA VE WEB SİTESİ BÜLTENİ *** KURAM Mesleki Sınav Merkezi projesinde paydaş toplantıları sürüyor Albüm
12 Ağustos 2021 Perşembe, ZOOM
Tarihi eserlerin restorasyonunda görev alacak çalışanları sertifikalandırmak amacıyla hayata geçirilecek olan “KURAM Mesleki Sınav Merkezi” projesinde paydaş kurum MYK ve Bayındır Memursen ile toplantıları gerçekleştirildi.

AB ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından desteklenen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi'nin Sözleşme Makamı; Operasyon Faydalanıcısı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) olan KURAM Mesleki Sınav Merkezi projesinde MYK toplantısı 30 Temmuz’da düzenlendi.
Online düzenlenen toplantıya faydalanıcı kurum Yeryüzü Mühendisleri Derneği (YYM) yetkili temsilcisi Ömer Faruk Kültür, proje koordinatörü Ali Reyhan Esen, proje asistanı Merve Sena Kaymak, Expert-1 İrem Güzelaydın, Expert-5 Mohammad Eyad Kamacheh, Expert-3 Sinan Bakan, eş faydalanıcı kurum Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) tarafından görevlendirilen Murat Yavuz, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Sektör Sorumlusu Aylin Ramanlı katıldı.

Restorasyonda mesleki pozisyonlar netleştiriliyor

Toplantının açılışında söz alan Ali Reyhan Esen, uygulamacı olarak meslek gruplarında işlevleri birbirine karıştırılmış olan 2 grup olduğunun altını çizerek, UMS ve UY dokümanlarında taş ustasının aynı zamanda sıva da yaptığının görüldüğünü işaret etti. Esen ayrıca, taş ustasının iş-işlemlerinden sıva işlerinin çıkartılması gerektiğini veya sıvacılık için ayrı bir birim oluşturulması gerektiğini ifade etti. MYK Sektör Sorumlusu Aylin Ramanlı ise sıvacılığın ayrı bir meslek grubu olarak var olduğunu, taş ustasının sıva işi yapmaması halinde söz konusu belgelerden çıkartılması gerektiğini dile getirdi. Toplantının devamında yeniden söz alan Ali Reyhan Esen, Seviye-5’in şantiyedeki iş ve işlemlerin kontrol ve denetimini gerçekleştirdiğini bu sebeple alt birimlere ayrılmadan tüm birimlerin tek başlıkla toplanması gerektiğini iletirken; Ramanlı ise Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) kapsamında şantiye şefinin Seviye-6’ya bağlı olduğunu bildirdi. Esen ayrıca Seviye-5 ‘in şantiye şefi yardımcısı olabileceğini ve dolayısıyla iki yıllık Meslek Yüksek okullarında Restorasyon eğitimi alanların şantiyelerde saha elemanı olarak değerlendirilerek düzenleme yapılmasının gerektiğini ve resim, kağıt, deri, tekstil dallarında restorasyon çalışması yapanların şantiye ortamında çalışmadıklarını kendi atölyesinde işleri gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bunun üzerine Ramanlı kendi atölyelerinde çalışanlar için işlem kalemlerinde “yapar” olarak yazılırken diğer birimlerde şantiyede çalışanlar için “kontrol eder ve şantiye şefine bilgi verir” olarak düzenlenmesi gerektiğini anlattı. Toplantı sonunda çıktıların revizyon çalışmalarına dahil edilmesi, revizyonların güncel versiyona aktarılmasına karar verildi.

Bayındır Memursen ile bilgi paylaşıldı

3 Ağustos’ta düzenlenen KURAM Mesleki Sınav Merkezi projesi revizyon toplantısına ise Bayındır Memursen’den Aydan Topuz da katıldı. Toplantıda Proje koordinatörü Ali Reyhan Esen, sektörde yeterli bilgi donanıma sahip kalifiye eleman yetiştirilmesini sağlayacak KURAM Mesleki Sınav Merkezi projesinin devamı niteliğinde eğitim alanında yapılabilecek yeni hedeflerden bahsederken, Aydan Topuz’dan daha önce yapmış oldukları çalışmalardaki deneyimlerini paylaşmalarını rica etti. Aydan Topuz daha önceki toplantılarda sözü geçen “taşıma” alanında yeni bir alt birim oluşturulması konusuna dikkat çekerken sınav senaryolarının uygulanabilirliği hususunda uyarılarda bulundu. Son olarak Aydan Topuz, çalışmalarından dolayı proje ekibine teşekkürlerini iletirken tarihi eser koruma ve restorasyonunun ülkemiz için oldukça önemli bir konu olduğunun altını çizdi.